Wijnen bij het eten


Welke wijn kies jij?Wijn is de ideale drank om tijdens de maaltijd drinken. Maar welke combinaties doen het nu eigenlijk goed en geven de meerwaarde die je zoekt? Sommige combinaties botsen enorm, het is dan ook zeker geen kwestie van rode wijn, witte wijn of rosé! Er zijn meer regels voor het kiezen van de juiste wijn…

Krachtige rode wijn moet samengaan met een krachtig gerecht. Het combineren van wijn en eten kan helaas goed fout gaan. Een sterk Thais gerecht kan bijvoorbeeld nooit samen met een subtiele wijn en een krachtige wijn kan nooit samen met een stukje vis waarvan de smaak subtieler is.

Heb je een passende wijn gevonden? Kijk dan eens hier! Via Bespaardeals.nl vind je diverse acties en kun je eenvoudig kortingscodes voor wijn vinden.

Combinaties die elkaar aanvullen

Kruidige gerechten gaan goed samen met fruitige wijnen, zoete wijnen combineren goed bij desserts en een krachtige wijn combineert goed met een stukje wild. Uiteraard is het ook een kwestie van de eigen smaak! De ene keer kun je kiezen voor een wijn die een gerecht aanvult, terwijl het de andere keer juist prettig is om voor een gerecht te kiezen waarbij wijn de begeleiding neemt.

Vlees met rode wijn en vis bij witte wijn? In heel veel gevallen is dit nog steeds een belangrijk regel! Het is volgens veel kenners echter verkeerd om de gebruikte ingrediënten als uitgangspunt te nemen. Het ligt veel subtieler dan dat, zo spelen ook de gebruikte kruiden en specerijen een belangrijke rol. Het is dus goed om aan deze regel vast te houden, maar om eten en wijn goed te combineren is het belangrijk om iets verder te gaan.

Eenvoudige gerechten en complexe gerechtenWijn bij hapjes

We gaan iets verder dan dat! Zo is er nog een belangrijke regel die combinaties eenvoudig laat vormen: combineer eenvoudig wijn met eenvoudige gerechten en combineer complexe wijn met complexe gerechten.

Drinkt een wijntje lekker weg? Dan gaat het waarschijnlijk om een relatief eenvoudige wijn. Vindt er een echte smaakexplosie in de mond plaats? Dan is de kans groot dat je met een complexere wijn te maken hebt. Wijn met veel smaak past goed bij pittig eten. Aziatische gerechten zitten vaak vol met verschillende kruiden, specerijen en ingrediënten. De smaken zijn overweldigend, waardoor het niet eenvoudig is om wijn te vinden die bij een dergelijk gerecht past. Kies voor een wijn met smaak om een passende combinatie te maken, simpelere wijnen kunnen qua smaak vaak niet op tegen een Aziatisch gerecht. Een simpele wijn past bijvoorbeeld weer beter bij vis of varkensvlees.

Wijn met hapjes

Hoe combineert wijn nu eigenlijk met lekkere hapjes? Tijdens een feest of partij is het vaak lastig om wijn te combineren met lekkere hapjes. In de meeste gevallen zijn er veel verschillende hapjes en is er geen specifiek thema. Uiteraard kun je op dit moment wel het onderscheid maken tussen vlees en vis en de gasten een wijnsuggestie geven. Het wordt op deze manier eenvoudiger om wijn met de juiste smaken te combineren en de kans is groot dat je gasten nu voor de juiste combinaties gaan kiezen. Werk je liever met één soort of dezelfde soorten wijn? Dan is het belangrijk om ook de hapjes van hetzelfde thema te laten zijn. Beperk je in dat geval tot hapjes met vis, vlees, enkel groente of kies een eigen thema.

Tot slot bespreken we een aantal wijnen om te laten zien welke smaken deze over het algemeen vertegenwoordigen en welk eten daar het best bij past.

Eten bij rode wijn

Bordeaux: Een fruitige wijn met een klein beetje vanille. Bordeaux heeft in de meeste gevallen veel tannine.Rode wijn

De wijn past het best bij roodvlees als bijvoorbeeld biefstuk, hertenvlees of andere vleesgerechten.

Bourgogne: De wijn is kruidig als deze iets ouder is, maar frisser en fruitiger wanneer de wijn nog jong is.

De wijn past bij heel veel verschillende gerechten. Bourgogne past thuis bij gevogelte, pasta’s en bij roodvlees.

Chianti: De smaak is fris en fruitig, maar de afdronk is een stuk steviger. De jonge variant is iets minder uitgesproken.

Chianti past goed bij gerechten waarin veel kaas gebruikt wordt en past in vleesgerechten en bij pasta’s.

Eten bij witte wijn

Sauvignon blanc: De wijn heeft een fruitig aroma en is tegelijk een beetje kruidig. Citroenschil en bosvruchten zijn de meeste uitgesproken smaken in deze wijn.

De wijn drinkt lekker weg tijdens de warme dagen en past goed bij oesters, mosselen of andere schelpen. De wijn gaat ook goed samen met salades.

Chardonnay: De wijn smaakt naar ananas, mango en ander tropisch fruit. De smaak is fris en soms een beetje boterachtig.

Drink de wijn bij gerechten met vis, kip, schaaldieren en pastagerechten. De wijn gaat ook er goed samen met vis en roomsaus.

Aperitiefhapjes © 2022