Zalm in gelei


Zalm in gelei is heerlijk als aperitiefhapje of als voorgerecht. Lees hier het volledige recept, alles over de ingrediënten, de bereiding en handige tips! Kijk ook eens onderaan dit recept. Je vind daar nog veel meer heerlijke recepten van andere hapjes en gerechten.

Bereidingstijd:

45 minuten

Voor:

12 personen

Benodigdheden:

 • 750 g. verse zalm, in mootjes gesneden
 • zout
 • 3 eieren
 • 3 tomaten
 • enkele sprieten bieslook
 • enkele takjes peterselie
 • 6 takjes bladselderij
 • 6 peterseliestelen
 • 4 zwarte peperkorrels
 • ½ l. droge witte wijn, bijvoorbeeld Muscadet van de Loire
 • 15 blaadjes gelatine (30 g.)

Bereiding zalm in Gelei:

Spoel de zalmmootjes onder stromend water af. Wrijf de mootjes licht in met wat zout en laat ze in een vergiet liggen.

Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze ‘schrikken’ in koud water en pel ze.

Ontvel de tomaten door ze eerst gedurende 30 seconden in kokend water te leggen en onmiddellijk daarna in ruim koud water onder te dompelen. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Halveer de eieren, neem de dooiers er uit en snijd het eiwit (eventueel eerst onder stromend water afspoelen om resten eierdooier te verwijderen) in kleine blokjes. Snijd en hak de bieslook en peterselie ragfijn. Snijd de takjes bladselderij en de peterseliestelen in kleine stukjes. Kneus de peperkorrels. Doe de wijn in een pan. Voeg er een zelfde hoeveelheid water aan toe en leg de klein gesneden tuinkruiden en gekneusde peperkorrels in het vocht. Voeg 1 theelepel zout (of iets minder of iets meer) toe. Breng alles langzaam aan de kook. Temper de warmtebron en laat alles gedurende 20 minuten heel zachtjes trekken.

Zeef het verkregen geurige vocht door een stukje (kaas-)doek. Breng het opnieuw aan de kook. Leg de mootjes zalm erin en temper onmiddellijk daarna de warmtebron. Laat de zalm gedurende 7 à 9 minuten (afhankelijk van de dikte der mootjes) pocheren. Neem daarna de pan van de warmtebron en laat de zalm in het vocht afkoelen. Neem de afgekoelde zalmmootjes uit het vocht. Verwijder de vellen, graten en alle overige ongeregeldheden. Verdeel de zalm in kleine stukjes. Zeef het pocheervocht van de zalm door een stukje (kaas-)doek.

Week de blaadjes gelatine gedurende 10 minuten in ruim koud water. Meet precies 7,5 deciliter pocheervocht af. Breng het opnieuw aan de kook. Laat de pan boven de uitgeschakelde warmtebron staan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit. Los al roerende de blaadjes gelatine in het pocheervocht op/

Schenk 1/3 gedeelte van de vloeibare gelei in een vorm (bijvoorbeeld een cakeblik). Laat de gelei afkoelen en opstijven in de koelkast.

Schep intussen de stukjes zalm, blokjes eiwit, blokjes tomaat en de tuinkruiden zo voorzichtig mogelijk door elkaar. Leg het mengsel op de inmiddels opgesteven geleibodem in de vorm. Schenk de rest van de gelei er voorzichtig bij. Het zalmmengsel dient ruim onder de gelei te staan. (zie voor het warm en vloeibaar houden van de gelei de suggestie bij de paling in gelei).

Plaats de vorm in de koelkast en laat de gelei opstijven. Trek daarvoor 12 uur uit. Stort vlak voor het opdienen de gelei op een platte schaal. Wanneer de vorm enkele seconden in een bak met kokend water wordt gehouden dan glijdt de gelei heel gemakkelijk uit de vorm. Garneer de gelei eventueel door er in parten gesneden citroen, tomaat en hardgekookt ei bij te leggen. Met enkele toeven krulpeterselie erbij wordt het een aantrekkelijk geheel.

Serveer bij de zalm in gelei licht geroosterd wittebrood of crackers. Zet een schaaltje met boterballetjes op tafel.

Drink er een fijne droge witte wijn bij. Kies bijvoorbeeld een Chablis, Saint Veran, witte Beaujolais of een witte wijn uit Macon.
Aperitiefhapjes © 2020