Paling in gelei


Paling in gelei is heerlijk als aperitiefhapje of als voorgerecht. Lees hier het volledige recept, alles over de ingrediënten, de bereiding en handige tips! Kijk ook eens onderaan dit recept. Je vind daar nog veel meer heerlijke recepten van andere hapjes en gerechten.

Bereidingstijd:

55 minuten

Voor:

8 personen

Benodigdheden:

 • 600 g. verse paling, in mootjes van 4 cm. gesneden
 • zout
 • 250 g. verse gesneden soepgroenten, bij voorkeur zonder bloemkool
 • 1 grote ui
 • 1 laurierblad
 • 4 takjes bladselderij
 • enkele peterseliestelen
 • 4 zwarte peperkorrels
 • 1 kleine citroen of lime- vrucht
 • 10 blaadjes gelatine (20 g.)
 • 3 tomaten
 • enkele takjes peterselie

Bereiding paling in gelei:

Spoel de paling onder stromend water af en verwijder zoveel mogelijk ongerechtigheden. Bestrooi de paling met wat zout en laat ze op een vergiet uitlekken.

Was de soepgroenten. Snipper de ui. Verkruimel het laurierblad en snijd de takjes bladselderij en de peterseliestelen in kleine stukjes. Kneus de peperkorrels. Boen de citroen of lime- vrucht onder stromend water af. Snijd de vrucht daarna in plakjes.

Breng 7 deciliter water aan de kook. Voeg de soepgroenten, ui, laurierblad, tuinkruiden, peperkorrels en de helft van de plakjes citroen of lime- vrucht toe. Laat alles gedurende 15 minuten heel zachtjes trekken. Zeef de groentebouillon door een stuk (kaas-)doek. Zeef het een tweede maal wanneer blijkt dat de bouillon niet volkomen helder is.

Breng in een ander pan 2 liter water aan de kook. Voeg 2 theelepels zout en de resterende citroenplakjes toe. Leg er vervolgens de mootjes paling in. Temper onmiddellijk daarna de warmtebron en laat de paling gedurende 5 minuten pocheren. Neem daarna de pan van de warmtebron en laat de paling in het vocht afkoelen.

Week de gelatineblaadjes gedurende 10 minuten in ruim koud water. Meet precies 5 deciliter groentebouillon af. Voeg er ½ theelepel zout aan toe en breng het aan de kook. Neem daarna de pan van de warmtebron. Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerende in de groentebouillon op. Schenk een kwart van de gelei op de bodem van een vorm (bijvoorbeeld een klein cakeblik). Laat het afkoelen en opstijven. Houd de resterende gelei warm en vloeibaar door de pan in een grotere pan te plaatsen waarin af en toe een scheut warm water wordt geschonken.

Ontvel de tomaten door ze gedurende 30 seconden in ruim kokend water te leggen en onmiddellijk daarna onder te dompelen in ruim koud water. Halveer de tomaten, verwijder het zaad en vocht. Snijd het vruchtvlees daarna in reepjes van 4 centimeter. Hak de peterselie ragfijn.

Neem het visvlees heel voorzichtig van de graatjes en leg de ontgrate mootjes naast elkaar, met hier en daar een reepje tomaat ertussen op de reeds opgesteven bodem van gelei in de vorm.

Roer de fijngehakte peterselie door de nog net vloeibare rest van de gelei en schenk de gelei langzaam over de paling in de vorm. De paling dient net onder te staan. Laat daarna alles afkoelen. Plaats de vorm 12 tot 24 uur (afgedekt) in de koelkast.

Stort vlak voor het opdienen de paling in gelei op een grote platte schotel. Wanneer u de vorm enkele seconden in een bak met heet water houdt dan glijdt de gelei heel makkelijk uit de vorm. Garneer de paling in gelei door er bijvoorbeeld toeven krulpeterselie, in parten gesneden tomaten en/of citroenen bij te leggen.

Serveer bij de paling in gelei licht geroosterd wittebrood en zet een schaaltje met boterballetjes op tafel.

Drink bij de paling in gelei een koele droge witte wijn. Een Edelzwicker uit de Elzas past er bijzonder goed bij.
Aperitiefhapjes © 2023