Kaastomaatjes


Kaastomaatjes zijn heerlijk als aperitiefhapje of als voorgerecht. Lees hier het volledige recept, alles over de ingrediënten, de bereiding en handige tips! Kijk ook eens onderaan dit recept. Je vind daar nog veel meer heerlijke recepten van andere hapjes en gerechten.

Bereidingstijd:

25 minuten

Voor:

16 stuks

Benodigdheden:

  • 16 kleine tomaatjes
  • enkele sprieten bieslook
  • 175 g. boter, op kamertemperatuur
  • 3 el. (koffie-) room
  • 150 g. fijn geraspte (extra) belegen Edammer kaas
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 2 à 3 el. mayonaise of crème fraiche
  • 1 klein bosje krulpeterselie

Bereiding kaastomaatjes:

Ontvel de tomaatjes door eerst de kroontjes te verwijderen en ze daarna 20 tot 30 seconden onder te dompelen in kokend water. Doe ze onmiddellijk daarna over in een bak met ijskoud water. De velletjes laten zich hierna heel gemakkelijk verwijderen. Snijd van ieder tomaatje een kapje af. Hol de tomaatjes uit met een lepeltje. Verwijderen alle pitjes. Maak ze van binnen heel voorzichtig droog met een stuk keukenpapier.

Snijd het bieslook fijn. Roer de boter in een kom zacht en voeg al roerende de room toe. Voeg er daarna de kaas aan toe en roer er vervolgens het bieslook en de cayennepeper doorheen. Voeg er de 20 of 3 eetlepels mayonaise of crème fraiche aan toe. Er dient een vrij glad mengsel te ontstaan.

Doe het mengsel over in een spuitzak die voorzien is van een grove gekartelde spuitmond. Spuit in ieder uitgehold tomaatje een gelijke hoeveelheid van de kaascrème.

Garneer de gevulde tomaatjes door er een klein toefje krulpeterselie in te steken en er daarna, schuin, de kapjes weer op te leggen. Leg de gevulde tomaatjes op een schaaltje en plaat ze, tot aan het moment van opdienen, in de koelkast.

Serveer de kaastomaatjes op een schotel die belegd is met een papieren taartrandje of met een fraai gevouwen servet. Plaats in de buurt van de schotel een glas met papieren servetjes. Wanneer dit niet als hapje maar als voorgerecht geserveerd wordt, kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld twee mooi gegarneerde kaastomaatjes per persoon op een bordje te leggen en dit aan tafel op te dienen met klein bestek.
Aperitiefhapjes © 2023