Wat is een amuse eigenlijk?


Amuse

‘Amuse’. Een vreemd woord eigenlijk maar je komt het steeds vaker tegen in receptenboeken, bij kookprogramma’s op de televisie of in het restaurant op de menukaart. Wanneer je amuse letterlijk vertaalt, betekent het eigenlijk niks meer dan ‘mondverwennerij’. Je verwent eigenlijk je mond alvast voordat je daadwerkelijk begint met het diner of het gerecht.

Een amuse presenteren

Veel restaurants serveren tegenwoordig amuses. Wanneer je de menukaart openslaat, zul je vele mogelijkheden zien staan om het diner te beginnen met zo’n aperitiefhapje. Eén van de redenen hiervoor is dat de chefkok alvast laat zien wat hij in zijn mars heeft. Met een klein hapje voel je je welkom in het restaurant en je kunt alvast kennis maken met de kookkunsten van de kok. Je kunt het zien als een soort ‘belofte’ voor wat je als gast te wachten staat.

Geef het diner thuis een extra dimensie!

Maar niet alleen in een restaurant, ook thuis kun je jouw gasten natuurlijk verwelkomen met een lekker welkomsthapje. Hiermee geef je het diner thuis ook een extra dimensie en kun je de gasten alvast kennis laten maken met jouw kwaliteiten als (amateur)kok. Een amuse oogt meestal wat chiquer dan bijvoorbeeld een borrelhapje dat vaak aan het eind van de middag al op tafel wordt gezet. Dit subtiele hapje, dat vaak maar met één of twee happen gegeten is, moet niet al te veel vullen. Wel is het van belang dat er een duidelijke en geconcentreerde smaak in verwerkt zit.

Lichte of zware amuse?

Het is belangrijk dat het hapje in dezelfde sfeer zit qua smaak in vergelijking met de rest van de gangen van het diner. Wanneer er een licht diner wordt opgediend mag het aperitiefhapje of amuse ook niet te zwaar zijn. Andersom geldt natuurlijk dat een zwaar diner ook best voorafgegaan mag worden met een wat spannender hapje qua smaak. Voor zo’n spannende smaak is het het beste om hiervoor kruiden te gebruiken. Tijm en basilicum zijn voorbeelden van kruiden die veel worden gebruikt voor amuses.

Het serveren van amuses

Het serveren van amusehapjes kan op veel verschillende manieren. De bekende amuselepels zijn erg geschikt om amuses op te serveren. Daarom worden amuses ook weleens lepelhapjes genoemd. Ook kunnen kleine schaaltjes of schotels geschikt zijn om een amusehapje op te serveren. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het soort hapje dat je serveert. Belangrijk bij een amusehapje is natuurlijk de smaak, maar zoals vaak bij gerechten het geval is: het oog wil ook wat!
Aperitiefhapjes © 2022