Aperitiefhapjes


Aperitiefhapjes maken? Dan ben je hier goed! Hier vind je de lekkerste en beste recepten op het gebied van aperitiefhapjes en andere lekkere hapjes. Hapjes maken wordt op deze manier leuk, makkelijk en lekker! Ontvang je binnenkort gasten en zoek je een lekker recept? Of wil je gewoon lekker ideeën opdoen via het internet? Dan kun je hier genoeg vinden. Doe inspiratie op en varieer eindeloos met verschillende soorten aperitiefhapjes, verdeeld in overzichtelijke categorieën.

Verschillende aperitiefhapjes

Gelijk starten met aperitiefhapjes

Hierboven vind je verschillende tabbladen. Wil je gelijk starten met hapjes maken? Klik dan op vleeshapjes, vishapjes, vegetarische hapjes, broodhapjes of kaashapjes. Ook topkoks Jeroen Meus en Piet Huysentruyt hebben een eigen pagina gekregen op deze website. Ontdek ook hun favoriete recepten.

Hapjes maken kan iedereen!

Iedereen kan aperitiefhapjes maken! Koken is ontzettend leuk en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Kok zijn is leuk omdat je steeds nieuwe dingen kunt uitproberen. Door steeds nieuwe recepten uit te proberen en te ontdekken, blijft het leuk om jezelf als kok te ontwikkelen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om voor je gasten steeds nieuwe hapjes of amuses voor te schotelen. Of het nou gaat om verjaardagshapjes, borrelhapjes, amuses of lekkere hapjes voor de late uurtjes. Voor iedere aangelegenheid zijn er geschikte hapjes te bedenken om aan jouw gasten voor te schotelen.

Bekijk ook onderstaand filmpje met vijf gezonde hapjes die snel klaar zijn:

Moeilijk of makkelijk?

Dat kunnen ingewikkelde hapjes zijn, moeilijker te bereiden, maar het kunnen ook hele simpele hapjes zijn. Koks zijn onder te verdelen in verschillende niveaus: Er zijn ‘natuurtalenten’. Zij hebben het koken in de vingertoppen. Zij hebben maar een half recept nodig om de lekkerste hapjes op tafel te brengen. Maar er zijn ook wat ‘minder getalenteerde koks’. Ook zij hebben er plezier in steeds weer wat anders te serveren, maar vinden het heerlijk als dat al door een ander uitgedacht is. Deze mensen vinden het belangrijk dat een recept duidelijk en leesbaar is. Ook zijn er de ‘beginnelingen’. Zij hebben nog weinig ervaring, maar ook zij zullen het leren. De recepten op deze site geven de mogelijkheid dit stap voor stap te kunnen doen. Op deze site vind je dus recepten op ieder niveau. Voor iedere kok zitten er wel leuke recepten tussen. Lekkere aperitiefhapjes

  1. Aanwijzingen voor de aperitiefhapjes recepten
  2. Over smaak valt niet te twisten
  3. Het oog wil ook wat
  4. Wegen of wagen
  5. Van lauw warm tot heet

Voordat je de recepten op deze site gaat bestuderen is het handig om eerst deze pagina door te nemen. Op deze pagina vind je  informatie over de aperitiefhapjes op deze site. De recepten op deze site zijn zo duidelijk en zo overzichtelijk mogelijk opgeschreven. Vaak staat het aantal personen en het aantal stuks vermeld dat uit de opgegeven hoeveelheid ingrediënten kan worden gemaakt.

Aanwijzingen voor de recepten

Elk recept begint met één of meer aanwijzingen die vet zijn gedrukt. Zo wordt bedoeld met:

Bereidingstijd

De totale tijd die nodig is om het gerecht te bereiden, dus inclusief het schoonmaken, snijden en/of mengen van de ingrediënten.

Koeltijd

Soms is het nodig het gerecht enige tijd in de koelkast te zetten, voordat het wordt geserveerd. In één oogopslag is te zien hoe lang dat is.

Grilleer- of roostertijd, baktijd

Dit zijn termen die voor zichzelf spreken. Vaak is het natuurlijk zo, dat terwijl er iets staat te bakken een ander gerecht kan worden bereid.

De oventemperatuur wordt in graden vermeld, zoals aangegeven op de regelknop van elektrische ovens. Bij gasovens wordt de temperatuur geregeld door een thermostaatknop, waarop een indeling in acht standen is aangebracht. Bij ovens met een andere dan een acht-standen-thermostaat dient de gebruiksaanwijzing van de oven te worden geraadpleegd.

Oventemperatuur instellen

Let op! Bij de meeste ovens (behalve bij elektrische turbo-ovens) dient de oven tijdig te worden voorverwarmd, zodat de temperatuur gelijkmatig door de hele oven heen de ingestelde waarde kan bereiken. Reken hiervoor circa 10 minuten.

Ingrediënten

Alle ingrediënten staan duidelijk onder elkaar vermeld, vaak in de volgorde waarin ze dienen te worden verwerkt. Daaronder volgt de bereidingswijze voor het gerecht. De verschillende te verrichten handelingen zijn duidelijk chronologisch beschreven. Het is verstandig het recept eerst helemaal door te lezen, en pas daarna aan het werk te gaan. De volgorde van de te verrichten handelingen is zorgvuldig uitgetest door professionele koks.

Over smaak valt niet te twisten

Een goede kok proeft regelmatig tijdens het koken. Deze kok brengt het gerecht in de keuken al zo op smaak met bijvoorbeeld kruiden, azijn, suiker en zout, dat aan tafel alleen de mensen die echt hartig aangelegd zijn, er nogmaals zout overheen hoeven strooien. Ook bij aperitiefhapjes is het erg belangrijk deze goed op smaak te brengen. De smaak van gerechten wordt in grote mate bepaald door allerlei kruiden. Heeft u zelf verse kruiden in de tuin groeien? Dan bent u zeker bevoorrecht. Heb je niet genoeg ruimte voor een kruidentuin?

In onderstaand filmpje wordt een perfecte oplossing geboden; een verticale kruidentuin!

Tip: Als je geen verse kruiden kunt of wilt gebruiken, kun je natuurlijk ook gedroogde kruiden gebruiken. Let wel op dat wanneer de gedroogde kruiden al lange tijd in het kruidenrekje staan, ze op den duur hun geur en smaak verliezen!

Koop daarom dus af en toe een nieuw busje of flesje en gooi het oude met het laatste rechte erin weg. Specerijen behouden langer hun geur en kracht. Ook olijfolie en knoflook horen bij de smaakmakers. Zeker moet u deze in huis hebben als u af en toe een aperitiefhapje uit het buitenland wilt maken. En wie wil dat nou niet? Ook wijn kan tot de smaakmakers gerekend worden. Soms worden ook aperitiefhapjes op smaak gebracht door er wijn bij te gebruiken. Gebruik altijd droge wijnen. Wanneer u wijn laat meekoken, kunnen er verrukkelijke combinaties ontstaan van wijn, vleessappen en andere kruidengeuren. Hoe beter de wijn, des te beter het resultaat, maar… elke wijn is beter dan geen wijn.

Het oog wil ook wat

Zeker bij kleine aperitiefhapjes is het zeer belangrijk om aandacht te besteden aan het uiterlijk. Je eet namelijk ook met je ogen! Het is belangrijk om de hapjes er zo te doen laten uitzien dat je gasten trek krijgen en ook meer zin krijgen in de rest van de maaltijd. Dat is namelijk een belangrijke functie van aperitiefhapjes of amuses. Zorg ervoor dat de hapjes op een mooie schaal worden gepresenteerd en leg er ter decoratie een blaadje sla, een mooi gesneden tomaat of wortel bij, strooi er peterselie overheen of bedenk iets anders!

Bekijk onderstaande video en ontdek 5 serveertips voor een walking diner..

 

Wegen of wagen

Aperitiefhapjes

Weegt u of waagt u? volgt u een recept op de voet en weegt u de ingrediënten af, of waagt u het de ingrediënten op gevoel te mengen. Goede koks kunnen het zich veroorloven eens wat op het oog te nemen, maar goede bakkers zult u altijd met een weegschaal zien werken. Want wie weegt, waagt niet! Al kokende zult u de weegschaal niet dagelijks gebruiken, maar u zult gebruik maken van lepels en litermaten. Helaas is de ene eetlepel de andere niet en ook in theelepels is een grote variatie. In de winkel zijn soms wel maatlepeltjes te koop. Als u deze in de winkel tegenkomt, schaf ze dan aan. Erg duur zijn ze niet, maar onmisbaar in een keuken.

Van lauw warm tot heet

Elke oven is specifiek. Dat wil zeggen dat iedereen zijn of haar eigen oven moet leren kennen. Veel zult u hebben aan de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. Lees dus die gebruiksaanwijzing ook!

In de praktijk zult u meestal of een matig warme oven, of een warme oven gebruiken. Matig warm is een oven, wanneer cakes, appeltaarten en koekjes er gaar en goudbruin uit komen. Een warme oven is o.a. geëigend voor de meeste ovenschotels. Op welke richel een bakblik met koekjes, een cake, een taart of een ovenschotel in de oven moet staan is moeilijk aan te geven. Dat verschilt per fornuis en warmtebron. Lees ook hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw eigen oven. Ook oventijden zijn moeilijk op de minuut af nauwkeurig op te geven. Het zijn richttijden.

Tot slot nog een filmpje van Topkok Jeroen Meus over zijn boek Dagelijkse Kost

Aperitiefhapjes © 2022